Kainuun uusi sairaala: Laaja AV- ja näyttöviestintäkokonaisuus sairaalaympäristöön
“Olen koko projektin ajan ollut tyytyväinen ja yhteistyö on ollut erittäin miellyttävää.”
– Kainuun soten viestintäpäällikkö & hankkeen projektipäällikkö Terho Pekkala
Praecom valittiin yhdessä Hiboxin kanssa toteuttamaan AV- ja InfoTV -ratkaisut Kainuun Sotelle Kainuun uuteen sairaalaan toukokuussa 2019. Hibox toimi hankkeessa järjestelmätoimittajana, joka on erikoistunut terveydenhuoltosegmentissä tarvittaviin IPTV- ja infojärjestelmiin. Kaiken kaikkiaan yhteensä 871 näyttöpintaa asennettiin Hiboxin järjestelmän piiriin.
Kainuun uuden sairaalan AV- ja InfoTV-kokonaisuudessa tehtiin ratkaisuja useisiin leikkaussaleihin, angio-kuvantamiseen, yli kymmeneen neuvottelutilaan, musiikkiterapiatilaan, kuntoutustiloihin, ensihoidon kenttäjohdon tilaan, luentosaleihin ja hoitosimulaatiotilaan. Lisäksi satoihin huoneisiin asennettiin ovenpielinäytöt, niiden informaatiota tukevat aulatilanäytöt sekä taukotiloihin infonäyttöratkaisut. Laajan AV- ja näyttöviestintäkokonaisuuden lisäksi Praecom huolehtii sairaalan tulostuksenhallinnan kokonaisympäristöstä.
Kainuun soten viestintäpäällikkö Terho Pekkala toimi hankkeessa projektipäällikkönä. Pekkala oli erittäin tyytyväinen Praecomin tapaan toimia.
- Olen koko projektin ajan ollut tyytyväinen ja yhteistyö on ollut erittäin miellyttävää. Hankkeen aikana Praecomilla on ollut joustava tapa toimia. Kun rakennetaan uutta, ei kaikki mene aina alkuperäisten suunnitelmien mukaan.
Uuden sairaalan näyttöviestintäkokonaisuus
Potilaiden ohjaus vastaanottohuoneeseen oikea-aikaisesti on tärkeää uudessa sairaalassa. Auloissa odottavia ihmisiä ohjataan vastaanotolle aulan infonäyttöjen avulla. Hiboxin infonäyttöjärjestelmä on sovitettu yhteen sairaalan ilmoittautumis- ja potilastietojärjestelmän kanssa. Asiakas löytää oikeaan huoneeseen ovenpielinäyttöjen perusteella, joista löytyy huoneen numero ja lääkärin nimi.
- Asiakasohjaus toimii hyvin järjestelmän avulla, tiivistää Pekkala.
Pekkalan mukaan intra ja infonäytöt täydentävät toisiaan sairaalan yhteisöviestinnän puolella.
- Henkilökunnan taukotiloissa olevat näyttöviestintäratkaisut puolestaan pitävät henkilökunnan tietoisena sairaalan yhteisöviestinnän sisällöstä. Infonäytöt täydentävät intran tarjoamaa tietoa vilkaisumediana.
Potilashuoneisiin asennettiin yhteensä 256 potilas-tv:tä. Potilashuoneisiin asennetut IPTV-kyvykkäät näytöt mahdollistavat TV:n katselun verkon välityksellä. Sisältölähteinä ovat myös esimerkiksi sairaalainfo sekä mahdollisuus heijastaa TV:lle omalta laitteelta sisältöä.
- Erikoisuutena yhteistyössä Metsähallituksen kanssa toteutettiin luontokanava, josta löytyy laaja luontoaiheinen videokirjasto potilaiden ajanvietteeksi. Inspiraatiota tähän haettiin Norppalivestä, kertoo Pekkala idean syntymisestä.
Sekä henkilökunnan että asiakkaiden näyttösisällöt ovat ohjattavissa yksilöllisesti tai tiloittain päivitysjärjestelmän avulla.
Leikkaussaleissa AV-tekniikka on keskeisessä roolissa
Leikkaussaleja löytyy uudesta sairaalasta 6 kappaletta. Osasta leikkaussaleja löytyy suojakoteloitu seinänäyttö ja osassa lääketieteellisen käyttöön hyväksyttyjä HD-tason Medical-näyttöjä. Näytöillä voidaan katsella esimerkiksi tarvittavia röntgen- tai muita kuvantamisen kuvia sekä tähystyksellisessä kirurgiassa myös itse toimenpidekuvaa. Lisäksi kaikkiin leikkaussaleihin asennettiin laadukas äänentoisto, mikäli salissa halutaan kuunnella musiikkia.
Angio-kuvantaminen – AV-ratkaisun keskiössä äänen ja kuvan siirto pitkillä välimatkoilla
Angiosalissa tehdään sydämen varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia. Osana uuden salin suunnittelua haluttiin hyödyntää myös kuvan- ja äänensiirtoratkaisuja esimerkiksi koulutuskäytössä.
- Kun potilasta hoidetaan salissa, toimenpidettä voidaan seurata erillisestä tilasta. Ratkaisuna käytetyn AV-over-IP-teknologian sekä Dante -kuvan- ja äänensiirtojärjestelmän avulla tarve saatiin täytettyä, kertoo Pekkala.
Neuvottelutilat suunniteltiin myös hybridikokoustamista varten
13 neuvottelutilaa varusteltiin suurilla 75" näytöillä, joiden kanssa toimivat yhteen videoneuvottelulaitteet. Teknologiset ratkaisut neuvottelutiloissa mahdollistavat niin paikalliset kokoukset kuin myös etä- ja hybridikokoukset. Kaksi neuvotteluhuonetta haluttiin tehdä muokattavaksi, jolloin niistä voidaan tehdä yksi isompi neuvottelutila.
Musiikkiterapiahuoneeseen tuotiin laadukas kattoäänentoisto, sekä bluetoothilla ja kaapeliyhteydellä toimiva PC äänen kuunteluun. Näytön avulla myös visuaalinen musiikkikokemus saadaan aikaan.
- Musiikkiterapiaa hyödynnetään esimerkiksi psyykkisten tai neurologisten sairauksien hoidossa tai kuntoutuksessa, valottaa Pekkala musiikkiterapiahuoneen käyttöä.
Kuntoutustiloissa nykyaikaiset välineet ja laitteistot tärkeässä roolissa
Uudesta sairaalasta löytyy niin kuntosali kuin kuntoutusohjaukseen tarkoitettu liikuntatila. Kuntosalin puolelle tuotiin kaksi näyttöä, jotka toimivat tarpeen mukaan niin TV:nä, infonäyttönä kuin myös esitysnäyttönä. Äänentoistoratkaisut mahdollistavat musiikin kuuntelun ja toisaalta myös kuntosaliohjaaja voi toimia pantamikrofonin ja äänentoiston avulla isomman kuntosaliryhmän ohjaajana.
Liikuntatilaan tuotiin suurempi sähkösäätöinen valkokangas, johon sisältöä ajetaan laserprojektorin kautta. Äänentoiston osalta seinä-äänentoisto ja äänensäätimet tuovat enemmän mahdollisuuksia äänensäätöön ja äänilähteen vaihtamiseen. Bluetooth ja kaapeliyhteys mahdollistavat musiikin kuuntelun tilassa. Jumppaohjaajalla myös mahdollisuus pantamikrofonin käyttöön äänentoiston kautta.
Pekkalan mukaan satsaukset kuntoutustiloihin ovat kantaneet hedelmää.
- Kainuun uudessa sairaalassa on erityisesti panostettu kuntoutustiloihin ja nykyaikaiset laitteet ja välineet ovat tehostaneet merkittävästi sekä omatoimista että ohjattua kuntoutustoimintaa.
Ensihoidon valvomotiloissa seurataan eri informaationlähteitä
Ensihoidon valvomossa kahdesta 98" näytöstä koottu videoseinä voidaan jakaa kahdeksaan eri sisältömoduuliin. Pekkalan mukaan samanaikaista seurattavaa valvomossa on paljon.
- Ensihoidon kenttäjohtajat valvovat mm. hälytystilannetietoa, yksiköiden sijaintia ja tehtäviä. Operatiivisen tilannekuvan lisäksi on mahdollista seurata samanaikaisesti myös olosuhdetietoja tai uutisvirtaa, livekamerakuvaa ja niin edelleen. Valvomoratkaisut mahdollistavat ensihoidon johtokeskuksen sujuvan toiminnan ja tiedon jakamisen tarvittavien osapuolten kanssa.
Luentosaleissa striimauskyvykkyydet
Sairaalan kahteen luentosaliin tuotiin tilaan sopivat äänentoistojärjestelmät, joihin puhujan mikrofonit saadaan langattomasti kytkettyä. Näyttöpinnoiksi valittiin 85" esitysnäytöt. Perustilanteessa kaksi luentosalia ovat erillään, mutta myös AV-teknologian näkökulmasta, ne on mahdollista yhdistää yhdeksi suureksi luentosaliksi. Striimausominaisuuksien avulla luentoja voidaan striimata myös verkkoon. AV-kokonaisuutta hallitaan selkeän ohjauspaneelin kautta, jolla saadaan valittua halutut kuvan ja äänen lähteet.
Ruokasalia voidaan käyttää tarvittaessa myös luentosalina. Ruokasaliin tuotiin suurteho-laserprojektori ja sähkösäätöinen valkokangas.
Hoitosimulaatiotila, jonka keskiössä SimMan 3G PLUS -potilassimulaattori
Hoitosimulaatiotila koostuu itse simulaatiotilasta ja siihen kuuluvasta valvomosta. Ohjaaja seuraa valvomosta simulaatiotoimenpidettä ja hallitsee SimMan -potilassimulaattoria. Potilassimulaattorin vitaalitiedot, toimenpiteen videointi sekä niin valvojan kuin osallistujien puhe saadaan eri sidosryhmille näkyviin ja kuuluviin sekä aina tallenteeksi asti. Ohjaaja pystyy toimimaan niin ohjaajan roolissa kuin myös toimimaan nuken äänenä näytellen potilasta. Nukkeen liittyvä AV-teknologia rakennettiin yhteistyössä Laerdalin kanssa, joka toteuttaa SimMan -nukkeja.
- Simulaatiotila on ratkaisevan tärkeä nykyaikaisessa sairaalaympäristössä. Tämän avulla voidaan turvallisesti ja tehokkaasti järjestää realistista henkilökunnan koulutusta, näkee Pekkala.
Sairaalakoulu - tavallinen koulu potilaille
Sairaalakoulu on osa kunnan järjestämää perusopetusta, ja se toimii kouluna sairaalassa potilaina oleville lapsille tai avoluokan oppilaille. Uuden sairaalan osana sairaalakoulu on saanut nykyaikaiset ja tarpeiden mukaiset opetustilat, joissa on panostettu myös AV-tekniikkaan. Koulussa järjestetään niin läsnäolo-opetusta kuin myös etäopetusta.
- Koulunkäynti ja hoito sovitetaan yhteen oppilaan kokonaistilanne huomioiden, hoidon ollessa kuitenkin aina etusijalla, summaa Pekkala.
Turvatulostamisen ympäristö sairaalalle
Praecom vastaa Kainuun soten tulostuksenhallinnan kokonaispalveluista. Kainuun uudessa sairaalassa tulostaminen tapahtuu turvatulostamisen kautta, jota hallinnoidaan Papercut-tulostuksenhallinnan palvelulla. Kaikki tulostaminen tapahtuu miltä tahansa monitoimilaitteelta älykortin ja PaperCutin yhden tulostusjonon avulla. Myös skannaus ja kopiointi vaatii tunnistautumisen, jolloin järjestelmää voidaan käyttää myös terveydenhuollon tietoihin.
- Tämä lisää paitsi kustannustehokkuutta myös tietoturvallisuutta, vahvistaa Pekkala.
Tärkeimmät hyödyt
Muutosjoustavuus projektin aikana
Pitkän matkan kuvan- ja äänensiirtojärjestelmät
AV- ja näyttöviestintäratkaisut vastaavat modernin sairaalan tarpeisiin
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) hoitaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen sosiaali- ja terveyspalvelut. Puolangalla Kainuun sote vastaa erikoissairaanhoidosta ja ympäristöterveydenhuollosta.